important questions related to Vocabulary
important questions related to Vocabulary

important questions related to Vocabulary

Sure, here are 50 very important questions related to Vocabulary that can help you in the preparation of SSC MTS exam:

  1. What is the meaning of the word “aberration”? Answer: A departure from what is normal, usual, or expected, typically one that is unwelcome.
  2. What is the meaning of the word “alacrity”? Answer: Brisk and cheerful readiness.
  3. What is the meaning of the word “anomaly”? Answer: Something that deviates from what is standard, normal, or expected.
  4. What is the meaning of the word “antediluvian”? Answer: Extremely old-fashioned or out of date.
  5. What is the meaning of the word “arbitrary”? Answer: Based on random choice or personal whim, rather than any reason or system.
  6. What is the meaning of the word “bane”? Answer: A cause of great distress or annoyance.
  7. What is the meaning of the word “bellicose”? Answer: Demonstrating aggression and willingness to fight.
  8. What is the meaning of the word “benevolent”? Answer: Well meaning and kindly.
  9. What is the meaning of the word “bereft”? Answer: Deprived of or lacking something, especially a nonmaterial asset.
  10. What is the meaning of the word “candid”? Answer: Truthful and straightforward; frank.
  11. What is the meaning of the word “cogent”? Answer: (Of an argument or case) clear, logical, and convincing.
  12. What is the meaning of the word “commensurate”? Answer: Corresponding in size or degree; in proportion.
  13. What is the meaning of the word “conjecture”? Answer: An opinion or conclusion formed on the basis of incomplete information.
  14. What is the meaning of the word “conundrum”? Answer: A confusing and difficult problem or question.
  15. What is the meaning of the word “copious”? Answer: Abundant in supply or quantity.
  16. What is the meaning of the word “credence”? Answer: Belief in or acceptance of something as true.
  17. What is the meaning of the word “cumbersome”? Answer: Large or heavy and therefore difficult to carry or use; unwieldy.
  18. What is the meaning of the word “dearth”? Answer: A scarcity or lack of something.
  19. What is the meaning of the word “decimate”? Answer: Kill, destroy, or remove a large percentage or part of.
  20. What is the meaning of the word “demure”? Answer: Reserved, modest, and shy.
  21. What is the meaning of the word “deride”? Answer: Express contempt for; ridicule.
  22. What is the meaning of the word “despondent”? Answer: In low spirits from loss of hope or courage.
  23. What is the meaning of the word “dilatory”? Answer: Slow to act.
  24. What is the meaning of the word “disparage”? Answer: Regard or represent as being of little worth.
  25. What is the meaning of the word “dormant”? Answer: (Of an animal) having normal physical functions suspended or slowed down for a period of time.
  26. What is the meaning of the word “duplicity”? Answer: Deceitfulness; double-dealing.
  27. What is the meaning of the word “ebullient”? Answer: Cheerful and full of energy.
  28. What is the meaning of the word “effervescent”? Answer: Vivacious and enthusiastic.

What is the meaning of the word “ubiquitous”? Answer: Present, appearing or found everywhere.

  1. What is the meaning of the word “renowned”? Answer: Famous or well-known, typically for some achievement.
  2. What is the meaning of the word “lament”? Answer: To express sorrow, regret or grief.
  3. What is the meaning of the word “myriad”? Answer: A countless or extremely great number.
  4. What is the meaning of the word “dubious”? Answer: Hesitating or doubting, uncertain.
  5. What is the meaning of the word “grueling”? Answer: Extremely tiring and demanding.
  6. What is the meaning of the word “plausible”? Answer: Believable or reasonable.
  7. What is the meaning of the word “perilous”? Answer: Full of danger or risk.
  8. What is the meaning of the word “frivolous”? Answer: Not having any serious purpose or value.
  9. What is the meaning of the word “conundrum”? Answer: A confusing and difficult problem or question.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *