important questions related to History for SSC MTS
important questions related to History for SSC MTS

important questions related to History for SSC MTS

  1. Who was the founder of the Mauryan Empire? Answer: Chandragupta Maurya
  2. Who was the greatest ruler of the Mauryan Empire? Answer: Ashoka
  3. What was the capital of the Mauryan Empire? Answer: Pataliputra
  4. Who was the founder of the Gupta Empire? Answer: Sri Gupta
  5. Who was the greatest ruler of the Gupta Empire? Answer: Samudragupta
  6. What was the capital of the Gupta Empire? Answer: Pataliputra
  7. Who was the founder of the Mughal Empire? Answer: Babur
  8. Who was the greatest Mughal Emperor? Answer: Akbar
  9. Who built the Taj Mahal? Answer: Shah Jahan
  10. What was the original name of Aurangzeb? Answer: Muhammad Aurangzeb
  11. Who was the founder of the Maratha Empire? Answer: Shivaji
  12. Who was the last ruler of the Maratha Empire? Answer: Baji Rao II
  13. Who was the founder of the Sikh religion? Answer: Guru Nanak
  14. Who was the tenth Guru of the Sikhs? Answer: Guru Gobind Singh
  15. Who was the founder of the Satavahana dynasty? Answer: Simuka
  16. Who was the greatest ruler of the Satavahana dynasty? Answer: Gautamiputra Satakarni
  17. Who was the founder of the Chola dynasty? Answer: Vijayalaya Chola
  18. Who was the greatest ruler of the Chola dynasty? Answer: Rajendra Chola I
  19. Who was the founder of the Vijayanagara Empire? Answer: Harihara I and Bukka I
  20. Who was the greatest ruler of the Vijayanagara Empire? Answer: Krishnadevaraya
  21. Who was the founder of the Hoysala dynasty? Answer: Sala
  22. Who was the greatest ruler of the Hoysala dynasty? Answer: Vishnuvardhana
  23. Who was the founder of the Pallava dynasty? Answer: Simhavishnu
  24. Who was the greatest ruler of the Pallava dynasty? Answer: Narasimhavarman I
  25. Who was the founder of the Chalukya dynasty? Answer: Pulakeshin I
  26. Who was the greatest ruler of the Chalukya dynasty? Answer: Vikramaditya II
  27. Who was the founder of the Rashtrakuta dynasty? Answer: Dantidurga
  28. Who was the greatest ruler of the Rashtrakuta dynasty? Answer: Amoghavarsha
  29. Who was the founder of the Pala dynasty? Answer: Gopala
  30. Who was the greatest ruler of the Pala dynasty? Answer: Dharmapala
  31. Who was the founder of the Mamluk dynasty in Delhi? Answer: Qutb-ud-din Aibak
  32. Who was the greatest ruler of the Mamluk dynasty in Delhi? Answer: Razia Sultana
  33. Who was the founder of the Khilji dynasty in Delhi? Answer: Jalal-ud-din Khilji
  34. Who was the greatest ruler of the Khilji dynasty in Delhi? Answer: Alauddin Khilji
  35. Who was the founder of the Tughlaq dynasty in Delhi? Answer: Ghiyasuddin Tughlaq
  36. Who was the first Governor-General of Bengal? Answer: Warren Hastings.
  37. Who founded the Indian National Congress? Answer: A.O. Hume.
  38. Who was the founder of the Mauryan Empire? Answer: Chandragupta Maurya.
  39. Who was the first Indian to be appointed as the Governor-General of India? Answer: C. Rajagopalachari.
  40. Who was the first Indian woman to become the President of the Indian National Congress? Answer: Annie Besant.
  41. Who is known as the ‘Iron Man of India’? Answer: Sardar Vallabhbhai Patel.
  42. Who is considered the ‘Father of the Indian Constitution’? Answer: Dr. B.R. Ambedkar.
  43. Who was the first woman Chief Minister of an Indian state? Answer: Sucheta Kripalani.
  44. Who was the first Indian to receive the Nobel Prize in Literature? Answer: Rabindranath Tagore.
  45. Who was the first Indian to receive the Bharat Ratna? Answer: C. Rajagopalachari.
  46. Who was the first Indian to be awarded the Nobel Prize in Physics? Answer: C.V. Raman.
  47. Who was the first Indian to climb Mount Everest? Answer: Tenzing Norgay.
  48. Who was the first Indian woman to receive the Bharat Ratna? Answer: Indira Gandhi.
  49. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’? Answer: Dadabhai Naoroji.
  50. Who was the first Indian to become the President of the United Nations General Assembly? Answer: Vijaya Lakshmi Pandit.
  51. Who founded the Indian National Army (INA)? Answer: Netaji Subhas Chandra Bose.
  52. Who was the first Indian to receive the Magsaysay Award? Answer: Vinoba Bhave.
  53. Who is known as the ‘Nightingale of India’? Answer: Sarojini Naidu.
  54. Who was the first Indian to receive the Ramon Magsaysay Award for Community Leadership? Answer: Acharya Vinoba Bhave.
  55. Who was the first Indian to receive the Nobel Prize in Physiology or Medicine? Answer: Har Gobind Khorana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *